
Suroviny:
300 g hladké špaldové mouky
200 g žitné hladké mouky
30 g rozpuštěného másla
5 g soli
2 lžičky zakysané smetany
150 ml vlažného mléka
Kvásek:
100 ml vlažného mléka
21 g čerstvé droždí
5 g cukr krupice nebo třtinového cukru
Uděláme kvásek, tak že mléko, droždí a cukr vymícháme do kašičky a necháme vzejít do pěny na teplém místě (dle teploty v pokoji kvásek někdy kyne 15 min. a někdy 30 min., důležité je, aby vzešel a zpěnil).
Postup:
Připravíme si dostatečně velkou mísu, neboť těsto bude kynout, tak abychom předešli tomu, že nám těsto bude přetékat přes mísu.
Prosejeme mouku, přidáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, sůl a vyklopíme vzešlý kvásek.
Tip: Hněteme 15 min.
Těsto nelepí na stěnách mísy.
Necháme kynout 1 hod. na teplém místě v přikryté míse.
Tip: nastavíme si budíka, abychom dodrželi tu správnou dobu kynutí
Tip: plech navlhčíme vodou a po té krásně přilne pečící papír, který na plechu drží
Po té znovu promícháme, vyklopíme na pomoučený vál/fólii, těsto rozdělíme na 2 stejné kusy.
Vyválíme těsto a srolujeme do ruličky oba dva díly.
Vložíme do vyšší nádoby (30 dx13šx6v) pro toustový chléb vyplněné pečícím papírem a necháme kynout 30 min., nejlépe přikryté potravinářskou fólií.
Poté potřeme rozšlehaným vejcem (může být i rozpuštěným máslem a nebo vlažným mlékem).
Rozpálíme troubu na 230 st.
Vložíme nádobu do trouby.
Pečeme 15 min. na 230 st. a po té dalších 20 min. na 200 st.
Tip: nastavíme si budíka, abychom dodrželi tu správnou dobu pečení
Dobrou chuť přeji.
S láskou k pečení a ke zdraví Monika 
