RECEPT NA TOUSTOVÝ ŠPALDOVO-ŽITNÝ CHLÉB

🍞

Suroviny:

300 g hladké špaldové mouky

200 g žitné hladké mouky

30 g rozpuštěného másla

5 g soli

2 lžičky zakysané smetany

150 ml vlažného mléka

Kvásek:

100 ml vlažného mléka

21 g čerstvé droždí

5 g cukr krupice nebo třtinového cukru

Uděláme kvásek, tak že mléko, droždí a cukr vymícháme do kašičky a necháme vzejít do pěny na teplém místě (dle teploty v pokoji kvásek někdy kyne 15 min. a někdy 30 min., důležité je, aby vzešel a zpěnil).

Postup:

Připravíme si dostatečně velkou mísu, neboť těsto bude kynout, tak abychom předešli tomu, že nám těsto bude přetékat přes mísu.

Prosejeme mouku, přidáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, zakysanou smetanu, sůl a vyklopíme vzešlý kvásek.

Tip: Hněteme 15 min.

Těsto nelepí na stěnách mísy.

Necháme kynout 1 hod. na teplém místě v přikryté míse.

Tip: nastavíme si budíka, abychom dodrželi tu správnou dobu kynutí

Tip: plech navlhčíme vodou a po té krásně přilne pečící papír, který na plechu drží

Po té znovu promícháme, vyklopíme na pomoučený vál/fólii, těsto rozdělíme na 2 stejné kusy.

Vyválíme těsto a srolujeme do ruličky oba dva díly.

Vložíme do vyšší nádoby (30 dx13šx6v) pro toustový chléb vyplněné pečícím papírem a necháme kynout 30 min., nejlépe přikryté potravinářskou fólií.

Poté potřeme rozšlehaným vejcem (může být i rozpuštěným máslem a nebo vlažným mlékem).

Rozpálíme troubu na 230 st.

Vložíme nádobu do trouby.

Pečeme 15 min. na 230 st. a po té dalších 20 min. na 200 st.

Tip: nastavíme si budíka, abychom dodrželi tu správnou dobu pečení

 Dobrou chuť přeji.

S láskou k pečení a ke zdraví Monika 🧡🤎

Kdo má raději VIDEORECEPT :

Zajímají Tě osvědčené recepty a postupy s různými mými osobními vychytávkami, aby jsi dosáhl/a požadovaného výsledku a chuťové buňky všech strávníků si pochutnaly a Ty jsi sklidil/a poklonu a usínal/a s dobrým pocitem, že se Ti dílo vydařilo a že jste do žaludku dostali tu správnou stravu, která tělo vyživí a neublíží?

Připravila jsem pro Tebe

e-kuchařku/ebook ke STAŽENÍ ZDARMA

s recepty ze špaldové, žitné a pšeničné mouky na sladké i slané kynuté pečivo 🥐🍞 🥖🥯🍪

Stačí jen kliknout na podtržený odkaz na

e-kuchařku/ebook a dostaneš se k receptům.

Zvu Tě ke sledování mých příspěvků na Instagramu a nebo na fanpage na FB.

Pokud Tě můj článek inspiroval, budu vděčná za to, že mě podpoříš a nasdílíš článek svým přátelům, kteří tyto rady ocení a budou pro ně přínosem.

To je pro mě ta nejlepší forma poděkování. 💝

Velké plus je, že uvádím recepty v gramech a militrech, s přesnými a detailními postupy, uvedenými stupňi pečení takže je 100% záruka, že se vše dokonale podaří.

Na léto připravuji recepty na letní sezónní limonády 🍹, domácí nanuky a sorbety 🍦 a mléčné koktejly 🍓 🥛 , domácí marmelády a džemy 🧉

podle osvědčených receptur.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *