kvasek do peciva

POSTUP NA SPRÁVNĚ VYKYNUTÝ KVÁSEK Z ČERSTVÉHO DROŽDÍ

Hodně se mě ptáte, KDE se stala chyba, že nemáte nadýchané pečivo (rohlíky, toustový chléb, housky, veku atd.) a nebo proč místo nadýchaných buchet máte tuhé placaté buchty.🥐🥯
Poradím Ti, jak spolehlivě docílíte správně vykynutého kvásku☝️
Základem každého kynutého pečiva je správně zadělaný kvásek a jeho následné vykynutí.
Tento postup se používá, jak pro slané kynuté pečivo (rohlíky, bulky, toustový chléb, veky atd.), ale i pro sladké kynuté pečivo (buchty ,buchtičky, koláčky, záviny, mazance, Vánočku).
Většinou na 500 g mouky se používá 21 g čerstvého droždí, záleží na daném receptu.
Uvedu příklad:
21 g čerstvého droždí
5 g třtinového cukru (nebo bílý cukr krystal, může být i cukr moučka)
100 ml mléka (polotučné)
 Vyndáme si z lednice mléko a droždí a necháme nejlépe 15 min. venku odstát.
 Mezi tím si lehce prohřejeme mléko (nesmí se vařit).
 Do misky (hrnku) s uzávěrem/poklicí, rozdrobíme čerstvé droždí a přidáme lžičku cukru a zalijeme lehce prohřátým mlékem (=vlažným) a droždí s mlékem vidličkou rozmělníme na kašičku.
 Přiklopíme uzávěrem/poklicí a dáme na teplé místo a necháme kvásek vzejít do pěny.
 Záleží dle teploty v místnosti, jak rychle kvásek vzejde. Když se topí, dávám ho na parapet, který je nad topením, tak vzejde kvásek rychleji.
Například recept na osvědčený toustový chléb zadělaný z kvásku z čerstvého droždí je zveřejněný
nebo
recept na kobližky pečené v troubě na blogu
a nebo
Pokud Tě můj článek inspiroval, budu vděčná za to, že mě podpoříš a nasdílíš článek svým přátelům, kteří tyto rady ocení a budou pro ně přínosem.
 
To je pro mě ta nejlepší forma poděkování. 💝

Připravila jsem pro Tebe

e-kuchařku/ebook ke STAŽENÍ ZDARMA

s recepty ze špaldové, žitné a pšeničné mouky na sladké i slané kynuté pečivo 🥐🍞 🥖🥯🍪

Stačí jen kliknout na podtržený odkaz na

e-kuchařku/ebook a dostaneš se k receptům. 

Velké plus je, že uvádím recepty v gramech a militrech, s přesnými a detailními postupy, uvedenými stupňi pečení takže je 100% záruka, že se vše dokonale podaří.

Na léto připravuji recepty na letní sezónní limonády 🍹, domácí nanuky a sorbety 🍦 a mléčné koktejly 🍓 🥛 , domácí marmelády a džemy 🧉

podle osvědčených receptur.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *