DOMÁCÍ BEZINKOVÝ SIRUP/ŠŤÁVA Z KVĚTŮ

Je lahodný a zdraví velmi prospěšný. V letních dnech, po smíchání vychlazené perlivé vody, je velmi osvěžují domácí limonáda.

Užití: proti vlhkému kašli a tlumí horečku, proti chřipce, angíně, rýmě, zánětům dutin, odhleňuje a usnadňuje dýchání. Zlepšuje pružnost cév a snižuje krevní tlak. Pomáhá proti zácpě, zažívacím problémům, nevolnosti, pomalému trávení.

Ráda Ti prozradím můj osvědčený a výborný recept. 😋

 🧡 RECEPT: 📖

80 ks bezinkové plně rozkvetlé květy s pylem

4 L převařená a následně vychladnutá voda

4 ks citrón

4 kg cukru

40 g kyseliny citrónové

Postup:

Květy (bez stonků) rozložíme doma na plech  a necháme vylézt černé broučky.

Do vydezinfikovaných velkých 4L sklenic dáme neomyté květy a vymačkáme šťávu ze 4 citrónů a zalijeme vychladlou převařenou vodu, aby byly květy zcela ponořené.

Uzavřeme/přikryjeme a necháme 24 h. odstát.

Do hrnce dáme velké síto, které vyplníme plátýnkem a slijeme macerát a vyždímeme květy v plátýnku.

Přisypeme cukr a kyselinu citrónovou.

Necháme vzejít do bodu varu a poté hned odstavíme.

Horký sirup plníme do vydezinfikovaných lahví.

Lahve si popíšeme názvem a rokem výroby.

Tipy:

Květy trháme/střiháme  za slunečného počasí do košíku, papírové tašky, bedýnky. Nejlépe použít na stříhání nůžky.

Trháme/střiháme plně rozkvetlé květy s pylem a dáváme si pozor, aby stonky nebyly obalené černými mšicemi.

Láhve sterilujeme těsně před plněním jedním z těchto způsobů:

– umytím v myčce na 60 st. 30 min. program mytí

– dáme do trouby na 150 st. na 10 min.

– vymyjeme horkou vodou a prolijeme každou láhev vodkou či slivovicí

– vyvaříme ve velkém hrnci láhve 30 min. při lehkém varu

– víčka propláchneme před uzavřením vodkou, slivovicí či rumem, aby nevznikaly plísně

Květy nemyjeme, je na nich pyl, který je důležitý pro chuť.

U bio citrónů se kůra nemusí loupat.

Bílý cukr je možné nahradit třtinovým a nebo medem nebo ječným sladem.

Plátýnko lze nahradit bavlněnou plenkou či šátkem a nebo řidší utěrkou.

Kyselinu citrónovou lze nahradit kyselinou L-askorbovou

Po otevření skladujeme v lednici.

Uzavřené sirupy skladujeme v temnu ve špajzu/skříni.

Přeji dobrou chuť  🧡

Připravila jsem pro Tebe

e-kuchařku/ebook ke STAŽENÍ ZDARMA

s recepty ze špaldové, žitné a pšeničné mouky na sladké i slané kynuté pečivo 🥐🍞 🥖🥯🍪

Stačí jen kliknout na podtržený odkaz na

e-kuchařku/ebook a dostaneš se k receptům.  

 

Velké plus je, že uvádím recepty v gramech a militrech, detailních postupech a stupních pečení, takže je 100% záruka, že se vše dokonale podaří.

Zvu Tě ke sledování mých příspěvků na :

Na léto připravuji recepty na letní sezónní limonády 🍹, domácí nanuky a sorbety 🍦 a mléčné koktejly 🍓 🥛 , domácí marmelády a džemy 🧉

podle osvědčených receptur.

➡️ Můžeš SDÍLET A PŘEPOSÍLAT dále mezi přátele, které tyto informace ocení a budou pro ně přínosem. ♾🌎🌠💖👩‍🍳

To je pro mě ta nejlepší forma poděkování. 💝

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *