zitne bulky

CELOŽITNÉ BULKY

Pečivo ze žitné mouky je zdraví prospěšné a má méně kalorií. V mém jídelníčku má pečivo ze žitné mouky své místo. 🤎

Ráda Ti prozradím mnou osvědčený a vychytaný recept na žitné bulky.

🧡 RECEPT: 📖

 

Suroviny:

500 g hladké žitné mouky

80 g sádla (může být i 80 g hery)

13 g soli

200 ml vlažné vody

Kvásek:

100 ml vlažného mléka

21 g čerstvé droždí

5 g cukr krupice nebo třtinového cukru

Uděláme kvásek, tak že 30 ml mléka, droždí a cukr vymícháme do kašičky a dolijeme 70 ml mléka a necháme vzejít do pěny na teplém místě (dle teploty v pokoji kvásek někdy kyne 15 min. a někdy 30 min., důležité je, aby vzešel a zpěnil).

Postup:

Připravíme si dostatečně velkou mísu, neboť těsto bude kynout, tak abychom předešli tomu, že nám těsto bude přetékat přes mísu.

Prosejeme mouku, přidáme sůl, vlažnou vodu, sádlo a vyklopíme vzešlý kvásek.

Tip: Hněteme 15 min.

Těsto nelepí na stěnách mísy.

Necháme kynout 1 hod. na teplém místě v přikryté míse.

Tip: nastavíme si budíka, abychom dodrželi tu správnou dobu kynutí

Po té znovu promícháme, vyklopíme na pomoučený vál/fólii, vytvarujeme těsto do válce a nakrájíme 7 ks a vytvarujeme do koulí.

Přendáme na plech na pečící papír a necháme koule kynout 15 min., nejlépe přikryté potravinářskou fólií či dalším plechem.

Poté potřeme rozšlehaným vejcem (může být i rozpuštěným máslem a nebo vlažným mlékem a nebo i vodou).

Rozpálíme troubu na 200 st.

Vložíme plech s bulkami.

Pečeme 15- 20 min. na 200 st. (v elektrické troubě, v jiné troubě počet min. dle vlastní zkušenosti).

Můžeme péci také delší dobu, dle toho, když máme rádi více křupavější kůrku, tak můžeme ponechat v troubě déle.

Tip: nastavíme si budíka, abychom dodrželi tu správnou dobu pečení

Přeji dobrou chuť  🧡

Připravila jsem pro Tebe

e-kuchařku/ebook ke STAŽENÍ ZDARMA

s recepty ze špaldové, žitné a pšeničné mouky na sladké i slané kynuté pečivo 🥐🍞 🥖🥯🍪

Stačí jen kliknout na podtržený odkaz na

e-kuchařku/ebook a dostaneš se k receptům.  

Velké plus je, že uvádím recepty v gramech a militrech, detailních postupech a stupních pečení, takže je 100% záruka, že se vše dokonale podaří.

Zvu Tě ke sledování mých příspěvků na :

➡️ Můžeš SDÍLET A PŘEPOSÍLAT dále mezi přátele, které tyto informace ocení a budou pro ně přínosem. ♾🌎🌠💖👩‍🍳

To je pro mě ta nejlepší forma poděkování. 💝

Na léto připravuji recepty na letní sezónní limonády 🍹, domácí nanuky a sorbety 🍦 a mléčné koktejly 🍓 🥛 , domácí marmelády a džemy 🧉

podle osvědčených receptur.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *